شهر تاریخی قزوین بیشترین ثبت میراث ملی در کشور را به خود اختصاص داده است. تاریخ باستانی و آب و هوای مطبوع به همراه غذاهای خوشطعم و شیرینیهای متنوع باعث شده این شهر به یکی از مقصدهای مهم گردشگری تبدیل شود.
شهر قزوین در دوران صفویه و سلطنت شاه تهماسب به عنوان پایتخت ایران انتخاب شد و در یک دوره طولانی از راههای اصلی جاده ابریشم بوده است. این شهر همچنین خوشنویسان بزرگ زیادی را در خود پرورش داده که از معروفترین آنها میتوان به میرعماد حسنی قزوینی، خوشنویس در خط نستعلیق نام برد. به همین دلیل، شهر قزوین به پایتخت خوشنویسی ایران معروف است.
در تور یک روزه بهروزگشت با گردش در شهر قزوین شما میتوانید تجربههای بینظیری در عرصههای فرهنگی، تاریخی و طبیعی به دست بیاورید. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا با معروفترین جاذبههای گردشگری شهر قزوین آشنا شوید.
خیابان سپه در دوران صفویه به دستور شاه تهماسب در شهر قزوین که آن زمان پایتخت ایران بود احداث شد. خیابان سپه از مهمترین خیابانهای قزوین است که جاذبههای گردشگری منحصر به فردی مانند کاخ چهلستون، بازار قزوین، سردر عالیقاپو و سایر مناطق دیدنی معروف در آن قرار دارد.
خیابان سپه به عنوان یک گذرگاه مستقیم برای رفت و آمد در محله حصار شاپور (خیابان شهدای کنونی)، همزمان با احداث باغ سعادتآباد و عمارت دولتخانه ساخته شد. این خیابان از سر در عالی قاپو تا مقابل مسجد جامع قزوین امتداد داشته است. این خیابان به عنوان اولین خیابان مدرن ایران در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
کاروانسرای سعدالسلطنه یکی از پربازدیدترین اماکن تاریخی در شمال بازار قدیمی شهر قزوین است. این سرای قدیمی در دوره قاجاریه توسط نخستین فرماندار قزوین به عنوان مکانی برای استراحت و تجارت مسافران و بازرگانان ساخته شد.
کاروانسرای سعدالسلطنه یکی از بزرگترین کاروانسراهای سرپوشیده در جهان است که داخل شهر احداث شده و از ویژگیهای منحصربهفرد آن دارا بودن چندین تیمچه، سرا، حمام، راسته، چهارسوق، شترخان، مسجد، چایخانه و بخشهای متنوع دیگر است.
تنها کوشک باقیمانده از مجموعه کاخهای سلطنتی شاه تهماسب پادشاه صفوی، عمارت چهلستون یا عمارت کلاه فرنگی است. این کاخ که حدود ۵۰۰ متر وسعت دارد در اواسط قرن دهم هجری قمری، بر اساس معماری ایرانی در دو طبقه ساخته شده است.
نقاشیهای دیواری عمارت چهلستون هنر مکتب قزوین را به نمایش گذاشته است. کاخ چهلستون نیز مانند بیشتر آثار تاریخی شهر قزوین در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است، در طبقه دوم این عمارت از سال ۱۳۸۳ موزه خوشنویسی قزوین دایر شده است.
یکی از جاذبه های گردشگری شهر قزوین، بازار آن است. مجموعه بازار قزوین یکی از دیدنیترین آثار به جای مانده از معماری این شهر است. معماری مجموعه بازار قزوین ترکیبی از معماری دوران صفویه و قاجار است.
از مهمترین بخشهای بازار قزوین می توان از مسجدالنبی، سرای وزیر، سرای حاج رضا، سرای سعدالسلطنه، راسته قیصریه و تیمچههای روباز و سرپوشیده و است. با گشت و گذار در این بازار علاوه بر تماشای معماری بی نظیر، میتوانید از مغازههای متنوع آن سوغات شهر قزوین را نیز خریداری کنید.
این حمام در سال ۱۰۲۵ شمسی و به دستور امیر گونه خان قاجار، یکی از سرداران شاه عباس صفوی ساخته شده است. این حمام در ابتدا حمام شاهی نام داشت و در دوران قاجار بعد از مرمت به حمام قجر تغییر نام داد.
حمام قجر حدود 1045 متر مساحت دارد و برای بازدید از قسمتهای آن باید چند پله مارپیچ را به سمت زیر زمین بروید. نکته جالب در مورد این حمام این است که پشت بام آن، هم سطح با خیابان است.
موزه مردم شناسی قزوین در سه بخش اقوام، آداب و رسوم و مشاغل در این حمام دایر است.
سردر عالی قاپو دروازه جنوبی ارگ سلطنتی صفویان است. ارگ صفویان و دروازه عالی قاپو به دستور شاه تهماسب اول در خیابان سپه قزوین ساخته شد. در زمان شاه عباس تکمیل و در زمان ناصرالدین شاه مرمت شد.
در دوران سلطنت پهلوی از این عمارت برای نظمیه و شهربانی استفاده شد. این دروازه ۱۷ متر ارتفاع دارد و بالای آن کتیبهای به خط علیرضا عباسی خوشنویس معروف دوره صفویه باقی مانده است.
کلیسای کانتور که به برج ناقوس یا کلیسای روسی نیز معروف است، کوچکترین کلیسا در ایران است که آجرها و نمای بیرونی آن به رنگ سرخ است. این کلیسا در زمان جنگ جهانی اول به دست روسها ساخته شد و از معدود کلیساهای ارتدکس در ایران است.
کلیسای کانتور در محله پنبه ریسه یکی از محلههای قدیمی شهر قزوین که در اواخر دوره قاجاریه در اختیار روسها بود برای عبادت ساخته شد.
قزوین یکی از شهرهای کم آب ایران است به همین علت در گذشته آبانبارهای زیادی برای ذخیره آب شیرین در این شهر ساخته شده است. آبانبار حاج کاظم یکی از زیباترین آنها است. این آب انبار در سال ۱۲۵۶ هجری قمری توسط حاج کاظم کوزهگر ساخته شد و بعد او حاج اسمعیل ادامه ساخت آن را برعهده گرفت.
از ویژگیهای دیدنی این آب انبار دو بادگیر به ارتفاع ۸ متر با تزئینات کاشیهای فیروزهای و کتبیههای سنگی و راه ورودی با ۳۳ پله سنگی است. آب انبار حاج کاظم همچنین دارای دو شیر آب بوده که فقط یکی از آن ها سالم مانده است.
مسجد جامع قزوین که به نامهای مسجد جامع کبیر قزوین و مسجد جامع عتیق قزوین نیست شهرت دارد اولین و بزرگترین مسجد جامع ایران است.
این مسجد که در سال ۱۹۲ هجری بر روی بنای یک آتشکده زرتشتی ساخته شد بعد از یورش مغولها تخریب میشود و بعد از آن در طول دورههایی از تاریخ مرمت و بخشهای جدیدی به آن اضافه شده است که که مهمترین این بخشها مربوط به دورانهای سلجوقی و صفویه است.
گراند هتل قزوین یکی از قدیمیترین هتلهای ایران است که به سبک مدرن و اروپایی ساخته شده است. این بنا در سالهای پایانی سلطنت قاجار و انتقال معماری به دوره پهلوی به دستور ارباب برزو شاپور پارسی (مهر شاهی) ساخته شده است.
نام انتخابی این هتل مانند معماری آن اروپایی و ترجمه آن مهمانخانه بزرگ است. گراند هتل قزوین در مساحت ۳۰۰۰ متر مربع در شرق خیابان پیغمبریه و در قسمت غربی ارگ صفوی واقع شده است.
قزوین یک شهر غنی از جاذبههای فرهنگی، تاریخی، طبیعی و تفریحی است که به نظر میرسد دیدنیهای آن تمام شدنی نیست. در این مطلب ۱۰ مکان دیدنی از جاذبههای گردشگردی این شهر را به شما معرفی کردیم. اگر به دنبال یک مقصد جذاب برای سفر هستید حتما یک سر به آنجا بزنید تا از تماشای زیباییهای آن بهرهمند شوید.