این روزها با پیشرفت تکنولوژی و با وجود سرگرمیهای جدیدی مثل تلفنهای هوشمند، تبلتها و بازیهای ویدیویی فعالیتهایی مثل رفتن به دامان طبیعت، پیکنیکهای آخر هفته و سفرهای کوتاه به دشت و جنگل و … کمرنگتر شده است.
از طرفی، تحقیقات نشان میدهند که تاثیر طبیعت در سلامت و رشد مهارتهای انسان غیرقابل انکار است. طبیعت علاوه بر شکوه و زیباییاش، از جنبههای مختلف، در زندگی افراد نقش داشته و هم بر جسم و هم روح انسان اثرگذار خواهد بود.
بعلاوه، جدا شدن از زندگی ماشینی و اتصال به طبیعت میتواند باعث رشد مهارتهای فردی و اجتماعی باشد.
طبق بررسیهای علمی، انجام فعالیتهای بزرگ و کوچک مرتبط با طبیعت، به کاهش استرس، اضطراب و احساسات منفی و مثبتاندیشی کمک میکند و در طولانیمدت میتواند نقش مهمی در مدیریت و کنترل خشم داشته باشد.
هر یک از ما موقعیتها و ماجراهای منحصربفردی را در زندگی خود تجربه میکنیم. وقتی که احساسات و تجربههای خود را با دیگران در میان میگذاریم، روحیه و انرژی خوبمان را منتقل میکنیم و هم مهارتهای ارتباطیمان را تقویت میکنیم. مثلا شما میتوانید از آبشار جدیدی که به تازگی کشفش کردهاید یا سفر ماجراجویانهتان در دل جنگل با دوستان و اقوام خود صحبت کنید.
از سوی دیگر، طبیعتگردی فعالیتی فوقالعاده برای گذراندن زمان با دوستان است. گذاشتن قرارهای گروهی برای طبیعتگردی باعث ارتباط بیشتر با دوستان و تقسیم کردن حس شادی و خوشحالی میشود. تجربهی یک صعود مشترک به قله کوهها و یا کمپ کردن در طبیعت برای چند روز، منجر به ایجاد صمیمیت و تقویت حس همدلی و همیاری میشود.
به طور کلی، تعامل با طبیعت باعث تقویت روابط و احساس نزدیکی بیشتر با دیگر انسانها میشود.
در وهلهی بعد، به ابتکار و نوآوری و نقش طبیعت در رشد خلاقیت میرسیم. حتما شنیدهاید که خیلی از هنرمندان هنگامی که احساس میکنند قوه خلاقیت آنها چندان اثربخش نیست، زمانی را در دل طبیعت سپری میکنند. در حالحاضر، ثابت شده است که قرار گرفتن در طبیعت به افزایش تمرکز حواس، کنترل ذهن و رشد خلاقیت کمک شایان و قابلتوجهی میکند. در محل کاری که با طبیعت ارتباط نزدیکی دارد، کارکنان خلاقتر و فعالتر هستند و روزهای کمتری به مرخصی نیاز پیدا میکنند.
فواید طبیعت به همینجا ختم نمیشود، سرعت بخشیدن به خلق ایدههای جدید و همچنین بهبود عملکرد حافظه از دیگر مواردی است که از حضور در محیطهای طبیعی چشمنواز بدست میآید.
به عنوان مثال، محققان و متخصصین دانشگاه میشیگان، در تحقیقی اثبات کردهاند که عملکرد حافظه و دقت افراد بعد از یک ساعت ارتباط برقرار کردن با طبیعت، نزدیک به بیست درصد بهبود یافته است.
بررسی اسکنهای مغزی و عملکرد مغز در افراد مختلف نشان میدهد که یک مغز حاضر در طبیعت، در مناطقی که مرتبط با ثبات، حس همدلی با دیگران، و عشق هستند فعالیت بیشتری از خود نشان میدهد و بر عکس، در مغز افراد در محیطهای شلوغ و پرتنش شهری بخشهای مرتبط با ترس و استرس فعال میشود.
یکی دیگر از مهارتهای اجتماعی مهم که منجر به تعامل بهتر با دیگران میشود، گوش دادن فعال است. مهارت گوش دادن فعال، یعنی توانایی تمرکز بر صحبتهای طرف مقابل در حین گفتگو، برقراری تماس چشمی با فرد گوینده، تکان دادن سر به نشانهی تایید یا عدم تایید و پرسیدن سوال برای فهم بهتر مطالب. در نهایت کیفیت گوش دادن، تاثیر بزرگی بر اثربخشی کار و کیفیت روابطتان با دیگران دارد.
قرار گرفتن در طبیعت و سکوتی که در محیط حکمفرماست، به رشد این مهارت اجتماعی مهم کمک میکند. طبیعت باعث میشود از چیزهایی که باعث حواسپرتیمان میشود، مثل تلفن همراه و کامپیوتر و دیگر شلوغیهای اطراف دور بوده و بتوانیم شنوندهی بهتری باشیم.
در طبیعت، فرصتهایی برای بررسی افکار و احساسات خود و دروننگری پیدا خواهید کرد، این موضوع میتواند ذهن و بدن را تنظیم کند و به شما کمک کند تا مشکلات یا دشواریهایی را که با آنها سر و کار دارید را بهتر درک کنید.
توانایی پیدا کردن منبع مشکل و یافتن راه حل قابل اجرا برای برطرف کردن آن، یکی از مهارتهای اجتماعی مهم است که تعامل با طبیعت میتواند باعث تقویت و ارتقای این مهارت شود.
به طور کلی مهارتهای اجتماعی ابزارهایی هستند برای برقراری ارتباط و تعامل موثر با افراد دیگر که هم شامل مهارتهای کلامی و هم مهارتهای غیرکلامی میشوند. با خواندن این محتوا متوجه شدیم که نقش طبیعت در شکلگیری و رشد مهارتهای اجتماعی از سنین کم تا هر سنی که تصور کنید، بسیار مهم و حیاتی است.